David Dencker giver råd om optagelse og legatsøgning

Columbia University In the City of New York bliver ikke kun betragtet som et af verdens bedste universiteter, men det har også en af de bedste placeringer en studerende kan ønske sig. Universitetet er placeret på Manhattens Upper West Side i New York, den mest internationale by på jorden og verdens finansielle og kulturelle centrum. Her findes Wall Street, Broadway, FN’s hovedkvater og meget meget mere. Columbia bliver også anset som et af de stærkeste universiteter når det kommer til internationalt orienterede emner, såsom international ret, international politik og journalistik med flere.

Ivysen har været så heldig at få et indblik i universitetets goder gennem David Dencker som blev optaget på Columbia University.

Det at være internationalt orienteret kom meget naturligt for David. Han har gået på Herlufsholm Kostskole som han betegner som relativt international. Både i grundskolen og i gymnasiet var der mange der tog til og kom fra udlandet. Derfor lå muligheden ham heller ikke så fjernt. Efter gymnasiet sprang David ind i forsvaret og blev reserveofficer. Derefter startede han på en relativt ny linje på Copenhagen Business School på det tidspunkt: Filosofi og Økonomi:

”Under min uddannelse der fik jeg muligheden for at tage på udveksling i Singapore. Det var en fantastisk oplevelse. Det singaporianske system er ikke nødvendigvis bedre end det danske, men det var anderledes, og det er bygget op om det amerikanske. Det gav mig en forhøjet lyst til at læse i udlandet.” – Fortæller David.

Efter opholdet i Singapore tog David hjem til Danmark, skrev sin bachelor færdig og gjorde sig klar til at tage af sted:

”Jeg tænkte Harvard, Columbia og Yale. Jeg ville gerne læse statskundskab, og på det område er Columbia og Harvard de bedste. Jeg så så på Danmark-Amerika fonden at der var nogle interessante legater, og det er jo dyrt at læse på et Ivy League Universitet.”

David søgte, og han var så heldig at få Fulbright Legatet som betalte halvdelen af hans studieafgift på Columbia med 50-100.000 kr. oven i:

”Det gjorde at det blev meget nemmere at komme af sted.”

David tog af sted i 2004 og læste International Relations på Columbias Graduate School of Arts and Sciences. David fortæller at de bøger han havde læst i Danmark var skrevet af folk på Columbia. Det gjorde ham endnu mere spændt på at komme af sted:

”Jeg indlogerede mig på noget der hedder International House. Det er ikke kun for Columbia-studerende, men også NYU- og Julliard-studerende og praktikanter. Der var bogstaveligt talt fok fra hele verdenen, ikke kun akademiske, men også kreative studerende. Det var fantastisk, og der jeg fik mine tætteste venner. Jeg kan varmt anbefale stedet til alle.”

Da David landede på Columbia havde han 14 dage hvor han kunne snuse lidt til de forskellige fag hvorefter han skulle vælge det han helst ville have:

”Jeg valgte international relations med fokus på Kina. De har et fantastisk institut der hedder The Weatherhead East Asian Institute. Jeg valgte så også at tage noget kinesisk sprog ved siden af.”

Hvad er forskellen på Columbia og den danske uddannelse du har oplevet?

”Den første forskel var at alle undervisere var vildt dygtige. Jeg vil ikke sige at de dygtigste studerende der var bedre end de bedste i Danmark, men alle der der blev optaget var over et vist niveau og kom for at lære noget. De der ikke var engagerede var blevet sorteret fra. Så der var ikke de der typer der ikke går op i det og bare er der fordi de ikke kunne finde på noget andet. Men jeg har også mødt studerende på CBS som altså var ligeså dygtige som de bedste her.”

David fortæller at fagene var så interessante at han tog så mange han overhovedet kunne. Faktisk tog han i første semester dobbelt så mange fag som der var påkrævet:

”Tja, det viste sig at være en fejl. Det kunne slet ikke lade sig gøre. I Danmark kunne man godt tage et ekstra fag og få det til at hænge sammen, men arbejdsbyrden derovre var en helt anden” – fortæller David grinende.

David fortæller at ikke kun fagene var anderledes, men også miljøet og mulighederne deri var var helt ekstraordinære:

”Jeg var til en fundraisingmiddag på et tidspunkt i ”The Rainbow Room”. Der kom en masse rige amerikanere som betalte 20.000 dollars pr. kuvert, og jeg blev sat ved siden af George Soros, altså fantastiske kapaciteter. Hvis jeg nogensinde har drømt om at møde nogen, ville han være en af dem. Så jeg sad så og talte om vindmøller, fremtidsenergi og Kina med ham. Det er sådan nogle oplevelser man får i sådan et miljø. Der møder man de helt store kanoner.”

David bemærker også at Columbia ligger anderledes end mange andre universiteter. Det ligger midt i en storby hvor Stanford, Harvard, Berkeley og så videre er isoleret. Endnu mere unikt er at Columbia alligevel har et campus i modsætning til NYU som er mere direkte integreret i byen og har et meget mindre campus miljø.

Underviserne

David tilføjer at undervisningens traditionen og forholdet mellem underviseren og den studerende også adskiller sig betydeligt fra Danmark:

”Underviseren er rent faktisk interesseret i dig, vil tale med og om dig, og det er ikke unormalt at have kontakt med dem senere. I USA virker det som om at læreren har et ansvar for at give DIG viden og løfte DIG op på dit næste niveau i samarbejde med dig selv. De vil ikke acceptere at du ikke får noget ud af undervisningen. I Danmark er der ”ansvar for egen læring” hvor det er dit ansvar at få noget ud af undervisningen. Det var i hvert fald min oplevelse.”

Var du på toppen i Danmark?

”Jeg har altid været i spidsen. Det var jeg også på Columbia. Mit studie på CBS var ret teoretisk og jeg blev udfordret. På Columbia var det ikke så svært teoretisk, men der var høje krav om produktivitet og kvalitet. Set i forhold til virkelig grundlæggende nytænkning, var kravene højere på CBS. Det der var svært på Columbia var at få skrevet afleveringerne. Man skulle lave 10 siders papers på en dag der skulle kommunikeres meget skarpt, og det der svarer til et bachelor projekt i hvert fag. Hele omdrejningspunktet var den amerikanske måde hvorpå man ikke bare skal kunne tænkte skarpt, men det skal være kort, præcist og slående. Så der var altså høje krav til produktivitet og udførsel. ”

David beskriver at der var meget konkurrence med karakterer:

”Jeg blev overrasket over at man ikke nødvendigvis ønsker at sine klassekammerater klarer sig godt da det betyder at du klarer dig dårligere. Du bliver vurderet i forhold til andre, og der skal gives et vist antal A, B og C’s i den klasse. Alle ville jo helst have A’et.”

Efter studiet tog David til Kina og læste MBA og kinesisk på Tsinghua University. Efter et år tog han tilbage til Danmark og begyndte at arbejde som konsulent hos Red Associates og færdiggjorde sin kandidat på CBS:

”Det viste sig at jeg kunne meritoverføre en masse ting til CBS. Det kunne næsten ikke betale sig ikke at skrive specialet.”

I dag har David sit eget konsulentfirma som arbejder med strategisk kommunikation og innovation med klienter som Microsoft og Lego.

Legatbog

Efter David vendte hjem til Danmark, hjalp han folk med at søge legater til eliteinstitutioner, og valgte så at skrive en bog om det med en veninde der er journalist. Bogen hedder www.Legatbogen.dk og skal hjælpe studerende med legatsøgningsprocessen. Bogen indeholder ikke kun oplysninger om hvor man finder relevante legater, men direkte eksempler på hvordan man skal tage fat på legatsøgningen og hvad den bør indeholde:

”Jeg fik selv omkring 600.000 kr. i legater. Det er ikke svært at søge dem, men fordi man gør det for første gang når man skal af sted, er der en masse ting man ikke ved. Der er rigtigt mange der tager af sted uden legater. Det er fjollet når alle der tager på et topuniversitet sagtens kan få et par 100.000 med. Mange får ikke søgt eller får ikke søgt nok, og det er altså ikke smart når man skal betale 200.000 kr. om året.”

David tilføjer at bogen i sin helhed viser hvordan man søger på en måde hvor det ikke kommer til at tage hundrede år:

”Legatsøgning er ikke svært, men det kan tage tid hvis man ikke gør det på en struktureret og klog måde.”

Legatbogen er udgivet for en måned siden, og nu er den i alle universitetsboghandlere og kan købes på www.Legatbogen.dk:

”Det skal mere ses på et projekt hvor jeg drager på den viden jeg har opnået gennem mit eget ophold og alle de jeg har haft med at gøre som har siddet i samme situation.”

Hvad afgør at man bliver optaget på et Ivy League universitet?

”Det der der afgør om man bliver optaget på steder som Harvard, Yale, Princeton, Columbia m.fl., og hvorvidt man får et stort legat er ikke din akademiske formåen. Man skal nok være i ca. Top 10% fagligt, men derudover skal man have gjort nogle spændende ting. Frivilligt arbejde er godt, jeg var i militæret, nogle starter små virksomheder eller projekter osv. Man skal demonstrere at man kan noget mere end det rent teoretiske. Man skal være et ”helt” menneske og brænde for det. Har man kun det akademiske med sig, skal man virkelig også være den bedste. Men ligger man i toppen, kan man vise at man er interessant på flere måder.”

Hvad har du af planer for fremtiden?

”Jeg regnede med at jeg skulle arbejde med public/private relations i Kina, men fandt ud af at det egentlig ikke var mig. Måske det bliver interessant med det der sker i Kina nu, men inden for mit felt, strategisk innovation, er der mange andre markeder der er interessante for os. Men Kina bliver helt klart mere og mere vigtigt, og det kan selvfølgelig ikke afvises at jeg udfører noget i Kina engang.”

Ivysen takker David Dencker for det fantastiske interview og opfordrer alle til at kigge forbi www.legatbogen.dk, ikke kun de der sidder i ansøgningsprocessen, men folk der gerne vil have et indblik i formatet og den tid man skal sætte af til at søge på et senere tidspunkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *