Steffens dagligdag på Harvard

Steffen Thybo Møller er 27 år gammel og læser på Harvard University’s John F. Kennedy School of Government, som udbyder fag der med danske øjne vil kategoriseres som statskundskab, ledelse og økonomi. Steffen var så heldig at blive optaget på Harvard gennem Kronprins Frederiks Legat til et års studier på Harvard, og Ivysen har været så heldig at få lov til at interviewe ham.

Steffen har gået på Aarhus Katedralskole hvorfra han blev matematisk student. Derefter tog han et år på Aarhus Handelshøjskole hvor han læste ét års studier i International Business, BSc(B). Efter business-studierne, tog Steffen til København hvor han fik en bachelor i statskundskab.

Steffen fortæller at han for at supplere det solide teoretiske og metodiske fundament fra statskundskab på Københavns Universitet søgte en mere empirisk og problemorienteret tilgang. For at komme det nærmere, søgte Steffen først ind på Institut d’Études Politiques de Paris (også kaldt Sciences Po), som er kendt for at være yderst selektiv i dets optag, og i øvrigt stå bag uddannelsen af den politiske elite i Frankrig. Det var efter opholdet dér at Steffen søgte ind på Harvard:

”Jeg var særligt tiltrukket af Sciences Po og Harvard’s Kennedy School, fordi de ikke er typiske forskningsorienterede skoler. De er “professional schools”. Og det kan mærkes. Se blot på deres på faculty staff lister, der tæller professorer som Jospeh Nye og Jean-Paul Hanon. Begge herrer er blandt skolernes grand old men – Nye er endda tidligere Dekan på HKS(Harvard Kennedy School, red.). Og vigtigere: Begge har både arbejdet som praktiserende ledere i centraladministrationen (f.eks. i Pentagon) og som forsker og underviser” – Fortæller Steffen.

”Jeg var noget skeptisk”

Harvard’s John F. Kennedy School of Government blev stiftet i 1936, og er en af Harvards mange professionelle skoler. Skolen er kendt for at have uddannet utallige betydningsfulde amerikanere, men også personer udefra, som f.eks. statsoverhoveder fra bl.a. Mexico, Mongoliet, Liberia, Singapore, Ecuador, Bolivia, Tanzania og Canada. Dog kunne skolens ry ikke alene imponere Steffen. Han ville se det på egen hånd først:

”Harvard Kennedy School’s motto ”Ask What You Can Do”, der er lånt fra John F. Kennedy’s indsættelsestale, siger meget om ånden på skolen. Jeg må indrømme at jeg var noget skeptisk inden jeg kom herover. Men det gælder både studerende som underviserer: Folk her brænder virkelig for at gøre en forskel. Og det er fantastisk inspirerende”

Vil uddannelsen åbne døre for dig som ellers ikke ville have været åbne?

Afgjort. Harvard’s brand og det medfølgende netværk af studerende, undervisere og alumne har allerede givet adgang til organisationer og beslutningstagere der normalt er svært tilgængelige. Kennedy-skolens Institute of Politics besøges ugentligt – hvis ikke dagligt – af beslutningstagere og superforskere fra hele verden”

Steffen fortæller at en af de ting der gør skolen unik er at den gør meget for at hjælpe de studerende med at oprette et netværk. Det gør skolen bl.a. ved at sponsorere ugentlige aktiviteter, overflod af karrierevejlednings-workshops og jobmesser. Derudover hjælper skolen sine studerende ved at bidrage med skræddersyet søgning efter jobs og praktikforløb i hele verden.

Adgang til det hvide hus

På baggrund af Steffens friske viden om dagligdagen på The Kennedy School fortæller han:

”HKS’(Harvard Kennedy School’s, red.) studiegrupper har også givet direkte adgang til topfolk i det Hvide Hus. Jeg er personligt glad for at kunne diskutere uddannelsesreformer i en studiegruppe der ledes af Margaret Spellings, tidligere US. Secretary of Education. Hver uge inviterer hun en ny ekspert – inkl. undervisningsministre fra andre lande – som gæst til gruppen. Præsidenten selv har også været forbi under Midterm Elections, men hans rally kan næppe tælle som en åben dør til det Ovale Værelse.. Af nylige Harvard besøg af danske beslutningstagere kan nævnes Connie Hedegaard, Bertel Haarder og Gitte Lillelund Bech

Vil du også have muligheden for at få finansieret et ophold på Harvard, er det værd at holde øje med et af de helt store legater, nemlig Kronprins Frederiks Legat til Harvard. Hvert år, sender fonden to studerende afsted og betaler et helt år af deres studier på skolen:

”Som CPFF-legatmodtager (Kronprinsens legat til Harvard, red.) følger i øvrigt den bonus at legatet overrækkes på Amalienborg af Kronprinsen selv. En oplevelse man ikke glemmer”
(Læs også: Sådan betaler du for Harvard)

b
Gode råd

Adspurgt om hvad der kan gøre forskellen når du skal søge ind på Harvard svarer Steffen:

”Ekstra-curriculærer aktiviteter som f.eks. studiejobs, frivilligt foreningsengagement og udgivelser tæller alt sammen. I ansøgningen til Harvard Kenney School of Government betyder den motiverede ansøgning (inkl. to essays om ledelseserfaring og public policy advice) også meget”

Steffen foreslår at man kommer i gang i god tid og overvejer nøje om man brænder nok for det:

”Vær i god tid! Sprogtest (både TOEFL og GRE), legatansøgninger, visum, anbefalinger, ansøgningspapirer og andet universitetsbureaukrati er særligt tidskrævende for selvarrangerede studieophold til USA! Selvom noget af bureaukratiet ikke kan undgås, så sparer man meget tid ved at vælge de bilaterale universitetsaftaler og andre udvekslingsprogrammer. Overvej derfor nøje om det er arbejdet værd at gå udenom aftalerne”

For at blive helt sikker på om du gerne vil igennem det arbejde det tager at komme ind på egen hånd, og ikke hellere vil af sted med en af dit eget universitets aftaler, er der flere ting du kan gøre:

”Undersøg hvad universitetet tilbyder som et dansk eller samarbejdsaftaleuniversitet ikke tilbyder (også en god øvelse til legatansøgningerne). Og opsøg tidligere studerende der har gået på det universitet for at få en bedre fornemmelse for fag, undervisere, tilgang (er det bare varm luft?), hjælp til legater, osv. Kan du stadig ikke slippe drømmen efter denne indledende undersøgelse, så go all in!”

Som afsluttende råd til ansøgningsprocessen understreger Steffen:

”Brug aldrig de typiske ”standard anbefalinger” fra undervisere, men skræddersy hele ansøgningen (motivation, CV, anbefalinger osv) til ét stort argument for hvorfor netop du skal optages”

b

n

Redaktionen takker Steffen for den unikke chance det er at få lov til at høre om studielivet på Harvard fra en der rent faktisk går der lige nu. Vi ønsker ham al held fremover!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *