Mads fortæller om sin MBA fra MIT

Mads Faurholdt-Jorgensen er lige fyldt 26 år og har en MBA (Master of Business Administration) fra Massachusetts Institute of Technology, MIT.

I sin tid har han stået i spidsen for adskillige projekter, og han har arbejdet for McKinsey og Company, et af verdens mest prestigiøse rådgivnings- og konsulentfirmaer, hvor han var en af de yngste associates nogensinde.

I dag arbejder Mads som entrepreneur, hvilket blandt andet inkluderer konsulentarbejde i Australien, at stå i spidsen for en konference kaldet Nordic Private Equity Conference og lave software til natklubber. Derudover er Mads i gang med at stifte Venture Capital fonden, Media Accelerator, i Tyskland.

”Jeg ville prøve noget andet end McKinsey, så nu laver jeg det jeg har lyst til. Det er dejligt” – fortæller Mads.

Hans historie starter på Østerbro hvor han er vokset op. Her startede han på en almindelig folkeskole, men skiftede til en privatskole i 7. klasse. Det var ikke lige ham, hvorfor han tog tilbage til folkeskolen igen.

Mads’ far er uddannet journalist, og hans mor er socialrådgiver.

”Jeg er vokset op i en totalt almindelig middelklasse familie”

Efter folkeskolen startede Mads på Niels Brocks IBB, skolens internationale version af den Højere Handelseksamen(HHX) hvor undervisningen foregår på engelsk.

”Jeg kom sjældent i skole. Det var faktisk så slemt at jeg havde adskillige samtaler med rektor – Jeg ville bare gerne starte en butik”

Efter Niels Brock søgte Mads ind på Copenhagen Business School.

”Jeg endte med at søge ind på en HA.almen, der var vist ingen krav til optagelsen dengang”

Mads færdiggjorde bacheloren på rekordfart; 1 år og 8 måneder:

”Jeg tror slet ikke nok på skolen til at se den som værende så vigtig at jeg skal gå så meget op i den. Da jeg startede kunne jeg mærke at det gik godt, og så ville jeg af sted og ud og i gang med at starte noget”

Efter bacheloren startede Mads på Cand.merc.Fir på CBS, Finansiering og Regnskab.

Under sin uddannelse har Mads, som kun 18-årig, stået i spidsen for 50 sælgere, og som 20-årig kom han ind i en kapitalfond hvor han arbejdede fuld tid ved siden af sin Cand.Merc.

”Jeg begyndte allerede i løbet af min bachelor at se mig omkring efter nogle business schools i udlandet. For at kunne komme af sted skulle jeg tage en GMAT og en TOEFL-test. Jeg tog så til England for at tage testene, men jeg kom for sent, og jeg havde slet ikke læst nok, så jeg endte med at få en vildt lav score”

Men det stoppede ikke Mads. Efter 6 måneder så han en avisartikel om et event i København hvor han kunne komme og høre om de forskellige business schools:

”Det var godt nok på min fødselsdag. Men jeg valgte at komme alligevel. I forhold til mit valg af business schools i starten tænkte man bare på fancy names. Selv ville jeg gerne ind på Wharton(University of Pennsylvania, red.). Jeg skulle i hvert fald ikke ind på MIT, det var bare en IT-skole tænkte jeg”

Mads besøgte så Harvard Business school i USA hvor budskabet var at man i hvert fald ikke skulle vælge MIT. Det var alt for hårdt og nørdet. På Harvard var de mere afslappede:

”Jeg tænkte at jeg fandme skulle have noget for mine penge. Så da jeg fandt ud af at der faktisk var ret mange på MIT der ikke havde en IT-baggrund, valgte jeg at søge ind”

Mads endte med at blive optaget på MIT Sloan School of Management.

Sloan er altid rangeret i toppen af business school rankings og er af flere betragtet som den bedste business school i verden. Det er den business school i USA der tilbyder flest fag overhovedet. MIT’s tidligere studerende, som i øvrigt har høstet 76 nobelpriser, tæller folk som Kofi Annan, Ben Bernanke, Israels Prime Minister Benjamin Netanyahu og den fremtrædende britiske politiker David Miliband. Derudover har skolen udklækket direktører for virksomheder som HP, Boing og Ford Motors med flere.

Mads fortæller at skolen ikke almindeligvis optager folk i hans alder:

”Jeg blev optaget som 21-årig. Gennemsnitsalderen for optagelse var 29 og med 4½-5 års erhvervserfaring”

Har aldrig fået en topkarakter

Hvorfor blev du så optaget?

”Det var i hvert fald ikke på baggrund af mine karakterer. Jeg har generelt fået meget meget lave karakterer gennem mit uddannelsesforløb i forhold til de straight-A-students man hører om. Jeg tror faktisk aldrig jeg har fået en topkarakter. Jeg har altid haft et afslappet forhold til det at gå i skole. Efter mit første A+ på MIT gik jeg da også ud og fik mit næste A-. Jeg ville hellere ud og møde folk og starte noget op. Men det skal man også se i sammenhæng med at jeg har lavet en masse ting. Jeg har startet flere initiativer og jeg turde gå efter mine mål. Mange af de ting jeg har lavet, som f.eks. mit arbejde i en private equity fond, fik jeg ikke på baggrund af mine karakterer eller det jeg havde lavet, men simpelthen fordi jeg var den eneste der søgte. Jeg har ikke stået stille. Det opvejer selvfølgelig karaktererne. Derudover er jeg god til at sælge idéen om at jeg er et talent, selvom jeg ikke nødvendigvis var det” -fortæller han med et grin

Mads fortæller at en af de afgørende ting er at man er nødt til at skille sig ud:

”Jeg tror meget mere på at man skal være street smart, kunne finde ud af at omgås andre og så skille sig ud er key. I Danmark laver vi alle sammen det samme, vi har de samme jobs og vi er i de samme studenterorganisationer. Og når vi så endelig går ud og laver noget, tænker vi ikke stort nok. Og det er fandme ærgerligt, for der er mange flere end dem der søger der ville kunne komme ind”

Med latter i stemmen fortæller Mads at det kun er en fordel at danske unge og studerende ikke tænker længere frem end de gør:

”Ved at tage til udlandet kan du fordoble og tredoble din løn på kort sigt, og på lang sigt endnu mere. Men heldigvis for os andre, er der ikke så mange der tænker så langt og så stort (desværre). Gjorde de det, skulle alle vi andre arbejde meget hårdere for at komme frem. Havde jeg for eksempel boet i Kina hvor alle vil frem, ved jeg sgu ikke om jeg havde haft en chance”

Adspurgt om hvad der skal til for at komme ind, nævner Mads nogle af de samme kriterier som redaktionen har hørt fra andre: (Læs Mikkel Krenchel fortælle om optagelse på Yale)

”Mit CV var bare anderledes end de andre. Når man når over et vist niveau, handler det om hvad du kan bidrage med. Det er min erfaring at skolerne optager en af følgende 3 grunde:

1) Fordi de tror man kan klare det.

2) Fordi de tror på at man kan bidrage til klassen, men også bidrage med noget andet end de andre.

3) Fordi de tror at man kommer til at blive til noget bagefter, og at de en eller anden dag kan skrive at du gik på MIT, samt at du donerer en masse penge til skolen”

Mads nævner også et 4. kriterium som man bestemt ikke skal forglemme:

”Den måske lidt underlige 4. ting er at man skal kunne bidrage til skolens statistik. Er du kvinde og kommer du fra Danmark, har du en klart bedre mulighed end en hvid amerikaner. Du gør dem mere internationale og giver dem en bedre statistik. Skolerne tænker på deres rankings. Det er lige det sidste hvor man ikke skal undervurdere hvor fantastisk det er at komme fra Danmark, netop fordi der ikke er mange der søger derfra”

Der er ikke behov for flere 100-meterløbere

Baseret på dine erfaringer har du så et godt råd til andre der gerne vil gøre deres profil mere attraktiv for skolerne?

”Man skal bare skrive til folk. Det er der ingen der gør. Tit er jeg bare kommet igennem ved at kontakte personer. Jeg er ikke klogere end nogen andre. Jeg bruger meget tid med kloge mennesker og lærer en masse, men man lære at prøve nogle ting ingen andre laver. Der er ikke behov for flere 100-meterløbere. 10-meterløberen på 1 fod er meget sjovere, og det er folk sikkert ikke så gode til. Den kamp skal man hellere kaste sig ud i”

Mads fortæller en historie fra hans egen hverdag om hvordan folk kan få noget ud af at bidrage:

”Vi har haft så mange folk involveret i denne her Nordic Private Equity konference, men en af arbejderne har virkelig gjort meget og har været aktiv. Hvor nogle folk har meldt sig for at kunne skrive det på CV’et og ikke har gjort en forskel, har ham her har virkelig skillet sig ud og bidraget til konferencen. Nu har han spurgt om min anbefaling og fået den. Han søger ind på MIT, og jeg ser hans chancer for at komme ind som gode”

Mads fortsætter med at fortælle at man også skal huske at man ikke nødvendigvis får hjælp og opbakning fra sin omgangskreds når man har sat sig for noget:

”Man skal ikke forvente at få hjælp eller mere support fordi man gerne vil noget. Folk kan finde på at komme over og spørge hvorfor du tror du er mere end andre. Mange vil forsøge at slå dig ned, men man skal turde prøve og så sige fuck det. Selvfølgelig er der nogen der synes det er for fedt og gerne vil hjælpe dig. Men mange forstår det ikke”

Mads fortsætter med gode råd:

”Man skal selvfølgelig spise sit havregryn om morgenen og alt det andet. Men når man så har gjort det, skal man finde på en ny form for havregryn. Det er vigtigt at man hele tiden udvikler sig. Optageleskomitéerne kigger på kurven over dit liv. De skal tro på at din kurve stiger hele tiden. Den nemmeste måde er nu at lave noget crazy og lave noget stort, og det er altså ikke svært i Danmark”

Men hvad med pengene, er det ikke dyrt at tage af sted?

”Jo, det koster en million at læse der alt inklusivt, og med tabt arbejdsfortjeneste koster det meget mere. Men det skal ses i forhold til de muligheder man får. Efter MIT fik jeg som 22 årig et jobtilbud med en startløn på over 1 millioner om året, og det var altså med sweitzisk skat på 15 %. Så det der med at det koster penge at læse end MBA, ja det gør det, men hold kæft hvor tjener du dem hurtigt tilbage igen, og hvor har du mange flere muligheder”

Mads fortæller at han ikke ville have været sin MBA fra MIT foruden:

”Selvom jeg arbejder meget, er det ikke rigtigt hårdt, for jeg har det sjovt, jeg hygger mig og jeg får lov til at lave de ting jeg gerne vil. Jeg laver nogle skøre ting, og får noget ud af det. Jeg vil altid være ham fra Sloan når jeg kommer et nyt sted hen. Der er altid nye muligheder”

Afslutningsvist ser Mads tilbage på sin tid på MIT og konkluderer:

”Det har utvivlsomt været den bedste oplevelse i mit liv! Jeg har aldrig det sjovere!”

Ivysen takker Mads for hans spændende fortælling om livet før, under og efter hans ophold på MIT. Vi håber at kunne følge med i hans videre færden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *