Louise fortæller fra Harvard

En af de mest prestigiøse skoler i USA er The John F. Kennedy School of GovernmentHarvard University. Ikke blot består underviserne af bemærkelsesværdige profiler, men skolen har det med at fremgå på CV’et hos både amerikanske, udenlandske og internationale ledere som f.eks. FN’s nuværende Generalsekretær Ban Ki-Moon, Verdensbankpræsidenten Robert Zoellick, Mexicos nuværende præsident, Felipe Calderón, med flere. (Læs: Harvard og Oxford, verdens mest politiske universiteter)

Skolen er, som ved mange eliteuniversiteter, yderst selektiv i dets optag, og har man håbet om at læse uddannelsen, som med danske øjne minder om en blanding af statskundskab og økonomi, skal man have over 100.000 Dollars op ad lommen.

På trods af det ovenstående, er der flere og flere danskere der bliver optaget på Harvard, og flere af dem får hjælp med på vejen hvis de vælger at tage på John F. Kennedy School of Government.

For har du på egen hånd arrangeret et ophold på skolen, taget TOEFL-testen, søgt legater, evt. fået forhåndsgodkendt fagene på din danske uddannelse så du kan meritoverføre dit ophold, kan dit hårde arbejde, hvis du er blandt de heldige, blive rundhåndet belønnet af den Danske Kronprins Frederik, som selv har læst på netop JFK School of Government på Harvard.

Det eneste krav er at du selv bliver optaget på Harvard, søger Kronprins Frederiks legat til et års studier ved John F. Kennedy School of Government, og så i øvrigt udmærker dig blandt ansøgerne hvis der er flere ansøgere til de to legatportioner kronprinsen uddeler årligt. (læs: Sådan betaler du for Harvard)

I år gik en af de legatportioner til den 26-årige Louise Hjuler Mikkelsen som i sommer blev optaget på Harvard. Frem til hendes optagelse, læste Louise statskundskab på Københavns Universitet mens hun arbejdede i forsvaret ved siden af. Hun går direkte fra bacheloruddannelsen i København til masteruddannelsen på Harvard.

Før Louise indskrev sig på det sagnomspundne Harvard University, har hun gået på Hadsten Amtsgymnasium, og hun er uddannet sprogofficer i russisk. Derudover har hun arbejdet som vagtmester på den danske ambassade i Moskva og har været i praktik på den danske ambassade i Kiev. Hendes mål er at få en international karriere inden for nationsopbyggelse og -samarbejde i de europæiske udviklingslande.

Ivysen har fået den ære at interviewe Louise som på nuværende tidspunkt sidder i Massachusetts, USA, og er gået i gang med studierne på, i følge de fleste ranglister, verdens bedste universitet.

Hvorfor valgte du at søge ind på en uddannelsesinstitution i udlandet?

“Det er en oplagt mulighed for at komme ud og opleve et andet sted i verden samtidig med at man arbejder hen imod at færdiggøre sin uddannelse. Efter at være blevet bachelor var jeg klar til en ny kulisse og til at få ny inspiration og opleve nye tilgange til stoffet. Med alle de tilbud og den frihed man har som studerende gjaldt det jo bare om benytte sig af et af dem.

Hvordan ser en helt almindelig dag ud for dig?

“Det er varierende alt afhængigt af arbejdspres samt dagens arrangementer (der er mange her på skolen!). Men det er noget med at lokke B-mennesket ud af sengen, få dyrket noget motion og gå til timer. Der er adskillige arrangementer hver dag, og jeg går i gennemsnit til ca. 3 om ugen. Det kan være alt fra oplæg fra nuværende og tidligere udenlandske og amerikanske statsoverhoveder, ministre osv. til diskussioner med eksperter inden for specifikke fag- og arbejdsområder samt studerende med en bestemt kompetence, der arrangerer en lektion for interesserede, eller professorer med en bestemt baggrund, der deler ud af deres erfaringer. Hverdagsaftner læser jeg og arbejder på opgaver og præsentationer. Det sociale har også prioritet. De medstuderende er søde og spændende mennesker, så det er et vigtigt element.

Er baggrundene for dit valg og forventningerne til opholdet blevet indfriet indtil nu?

“Jeg har helt klart fået indfriet mine forventninger. Fagudbuddet er enormt, og alle underviserne er virkelige kapaciteter inden for deres felt. Jeg havde en forventning om at få suppleret min teoretiske ballast med en tilgang, der var mere fokuseret på, hvad det virkelige liv kræver. Det er til fulde blevet indfriet, og fagene og de krav der stilles her, komplementerer min teoretiske baggrund netop som jeg havde håbet.

Vil uddannelsen åbne døre for dig som ellers ikke ville have været åbne – og hvilke?

“Uddannelsen og ikke mindst de mennesker man møder her, er meget inspirerende, så jeg føler at mit perspektiv hele tiden bliver bredere og mulighederne flere – man kan sige at jeg har fået øje på endnu flere døre end før :)

Hvad ser du som afgørende for at du blev optaget på Harvard?

“Tidligere erfaringer i form af arbejde, studiejobs, frivilligt arbejde og engagement i forskellige organisationer samt tidligere uddannelse betyder meget.”

Hvad er det bedste ved Harvard? Og har du haft en oplevelse som specielt skal nævnes?

“Noget af det bedste er det store fagudbud og de kapaciteter i form af dygtige og engagerede undervisere og medstuderende man har adgang til. Stort set alle professorer har erfaring fra arbejde udover forskning, hvilket gør dem i stand til meget effektivt at tilbagemelde på, hvordan ens præstationer og tilgange vil virke i forskellige situationer og med forskellige typer publikum. Det er utroligt udfordrende og sjovt.”

Har du et godt råd til danske unge og studerende som overvejer at tage til udlandet og uddanne sig?

“Gør det endelig. Find ud af, hvor du gerne vil hen og hvad det kræver, og læg så en plan og gå efter det. Det kræver noget arbejde at søge uden for en samarbejdsaftale, så det kan man tage med i sine overvejelser. Derudover vil jeg anbefale at man tager af sted i to semestre. Et semester går meget hurtigt, så når man lige har lært folk at kende og fundet ud af, hvordan alting fungerer, så skal man afsted igen inden man når at have en periode, hvor man er helt ovenpå og kan nyde det hele.”

Redaktionen takker Louise for hendes fortællelyst, og vi ønsker hende tillykke med optagelsen og al held fremover. Ivysen vil gøre sit bedste for at følge med i hendes karriere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *