Den amerikanske højesteret består i sandhed af minoriteter

Det er svært at finde nyheder der har skabt så meget omtale, glæde og for nogen sorg, som når den amerikanske Supreme Court har optaget en ny minoritet. I 1967 blev den første afro-amerikaner, Thurgood Marshall, valgt ind i Højesteret. I 1981 blev Sandra Day O’Connor udpeget som den første kvinde, og sidste år skrev medierne side op og side ned om den første latinamerikanske überdommer, Sonya Sotomayor.

Som dansker er det måske svært at forholde sig til at det skulle gøre den store forskel for nationen at en bestemt person blev valgt ind i den danske Højesteret.

Men der er nu belæg for at der går storpolitik i den.

For i USA står The Supreme Court for at kontrollere Staten, som mange amerikanere vil have skal være så lille som mulig, og deres “ord er lov” i en helt anden forstand end i det danske system.

Derfor minder det lidt om at få en lille del af præsidentposten når en minoritet får en repræsentant ind i den lille gruppe der med hård hånd styrer den stærkeste nation i verden.

Men er dommerne virkelig så forskellige?

I USA er der nu flere og flere der har lagt mærke til at dommerne, trods deres forskellige køn og udseende, faktisk minder ret meget om hinanden.

De har nemlig alle ni, på nær en, en eksamen fra enten Harvard eller Yale University Law School. Og traditionen går langt tilbage.

Måske det har noget at gøre med at Harvard og Yale tilsammen står bag uddannelsen af 12 amerikanske præsidenter(blandt andre Bush, Senior og Junior, samt Bill Clinton og Obama), og at det er præsidenten der udpeger dommerne.

Så er der nogen der siger:”Ja, men Harvard og Yale er jo også gode universiteter, og bør dommerne af landet ikke være de bedste?”

Jo, selvfølgelig skal de det. Men andre kunne undre sig over hvor Stanford, Columbia University, NYU, Duke, George Washington University m.fl. bliver af i dommerrækken. De topuniversiteter er ikke repræsenteret på lige fod med Harvard og Yale. Som eksempel kunne Præsident Obama ved sidste valg af en højesteretsdommer vælge mellem kandidater fra Texas, Notre Dame, Emory og Virginia University, hvis Law Schools også rangerer i top 25.

Men han valgte endnu en fra Harvard.

Om det er godt eller dårligt vil redaktionen ikke bedømme.

Men dejligt er det at The Supreme Court går så højt op i at bestå af minoriteter, selv så små grupper som ultrauddannede jurister fra eliteuniversiteter.

Så er du amerikaner, og vil du være Præsident eller Højesteretsdommer, er Harvard og Yale gode steder at starte.

Læs mere her:

http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1988877,00.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *