David Pontoppidan

Foto: Maciej DuszynskiKøbenhavns Universitet har udvekslingsaftaler med forskellige universiteter i udlandet. Aftalerne kan få dig næsten “free of charge” til universiteter som University of Sydney, Toronto, Hong Kong og Tel Aviv. Men vil man virkelig kravle op ad ranglisten når man skal ud med en udvekslingsaftale, har universitetet også aftaler med topuniversiteter i USA som Duke, University of California, Berkeley og New York University, som Vilhelm Poulsen, som Ivysen også har interviewet, har frekventeret.
b
Lige så eksklusive og drømmevækkende de førnævnte universiteter synes, lige så ydmygt må de bøje sig for den angstprovokerende udvekslingsaftale Københavns Universitet har med det 3. ældste og 2. rigeste universitet i USA, nærmere betegnet Yale University. Dette er universitetet der har udklækket folk som Cassius Marcellus Clay, John Kerry, Bill og Hillary Clinton, George W. Bush, Senior og Junior og mange mange flere.
b
Har du en gang været iført “The Yale Blue”, er du blåstemplet til stillinger som leder for den frie verden og Højesteretsdommer for den stærkeste nation på kloden(læs:Den amerikanske højesteret består i sandhed af minoriteter)
b
Selvom udvekslingsaftalen kun lukker én sociologistuderende fra Københavns Universitet igennem, en studerende der skal godkendes både af KU og Yale, og selvom KU ikke er blege for ikke at sende nogen afsted hvis en kvalificeret kandidat ikke søger om pladsen, kom Esbern David Pontoppidan gennem nåleøjet. Han har fra 2008-2009 studeret på Yale University’s graduate studiesDepartment for Sociology som en visiting graduate student, altså på lige fod med Ph.d.-studerende på Yale med de dertil hørende rettigheder og forpligtelser.
b
David er født i 1985, og han er blevet kåret af Berlingske Tidende til “fremtidigt politisk talent”. Til daglig er han engageret i dansk politik hvor han er medlem af Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget for det Konservative Folkeparti i København, og kampagneleder for Rune Kristensen (www.runek.dk). Han har været bestyrelsesmedlem for den borgerlige tænketank CEPOS og ansat som fellow ved frimarkedstænketanken Mackinac Center for Public Policy i Michigan. Derudover driver han en konsulentvirksomhed.
b
Af uddannelse, ud over universitetet, har David taget et studenterkursus på Århus Akademi, da det var “.. lidt mere seriøst end gymnasiet.”, og har derudover været på flere ophold på sprogskoler i udlandet.
b
Adspurgt om hvorfor han valgte at tage på udveksling svarede David:
b
“Jeg ville derover da man i USA har helt andre muligheder end i Danmark. Ikke alene specialiserer man sig på et højere plan, men den måde de studerer på er ukendt i Danmark.”
b
David fortsætter:”Der er helt andre rammer omkring undervisningen, i hvert fald på Yale. Man bor på universitetet, det er ens liv. Ikke som i Danmark, hvor livet er vennerne og fritidsarbejdet og så kan man i øvrigt passe et studie ved siden af.”
b
Som man kan forestille sig, er inaktivitet et fremmed ord på Yale: “Da jeg gik på Yale læste jeg om ugen en bog pr. fag, og vi havde altså 4 fag pr. semester, ikke som de 3 vi har i Danmark. Jeg brugte 4 til 5 timer på biblioteket hver dag på at forberede mig til undervisningen. Men det får man også lyst til. Jeg lærte utrolig meget af arbejdsintensiteten og hele måden at tilgå det at være studerende på. Jeg fik meget mere ud af min tid på Yale, end hele min tid i Danmark.”
b
Alt hvad du har brug for i dit liv er på Yale
b
Blev baggrundende for dit valg om udveksling og forventningerne dertil indfriet?
b
“Ikke kun indfriet, de blev toppet! Det var mere end jeg kunne have forventet. Alt hvad du har brug for i dit liv er på Yale. Der er utroligt mange sociale klubber så du kan engagere dig socialt, der er parker, sportsmuligheder, egen biograf og museer bedre end noget museum i Skandinavien. Der var f.eks. en Van Gogh-udstilling da jeg var der – Du behøvede ikke at leve uden for glasklokken der hed Yale.”
b
Har uddannelsen åbnet døre for dig som ellers ikke havde været det hvis du udelukkende havde uddannet dig i Danmark?
b
“Absolut. Jeg gik direkte fra Yale ud og fik et Fellowship i en amerikansk tænketank(Mackinac Center for Public Policy, red), hvor jeg blev redaktør for et magasin der havde 12-13.000 abonenter, mere end de fleste succesrige blade i Danmark. Der var 2-3000 ansøgere om pladserne og 50-100 blev valgt. Jeg fik uden tvivl pladsen på grund af min uddannelse og de kontakter jeg fik i USA, mennesker jeg stadig taler med i dag”
b
David blev også medlem af Mory’s Temple Bar, en privat klub fra 1849 på Yale, der også er kendt for sine mange hemmelige selskaber, og hvor bl.a. George Bush Sr. har skåret sit navn i et af træpanelerne.
b
Selvom David understreger at det netværk man får ved at studere et sted som Yale er noget helt unikt, kommer det ikke af sig selv:
b
“Som dansker falder man tit i den fælde at man lige skal over at se hvad der sker på universiteterne og hygge sig lidt. Men man må aktivt i gang med at opsøge folk og bruge de første uger på at lære folk at kende. Det kommer ikke af sig selv, og det er surt at stå uden et netværk når det man i virkeligheden er kommet for, undervisningen, rigtigt går i gang. Man skal være udadvendt og ikke være bange for at tage initiativ til tingene.”
b
Som noget helt unikt nævner David også kontakten mellem de studerende og underviserne:
b
“Professorerne tager eleverne ekstremt seriøst. På Yale er der 3 elever pr. underviser. Det betyder at de kan finde på at ringe til dig og komme forbi hvor du bor, og det er ikke unormalt at invitere sin underviser ud på kaffe og stille spørgsmål om ting man er i tvivl om. Og her taler vi altså om de bedste professorer i verden, de hvis bøger vi læser i Danmark.”
b
David mødte blandt andre tidens usammenlignelige sværvægter i filosofien, Jürgen Habermas, og Bill Clinton, og fik sig en snak med Tony Blair, som underviste på Yale.
b
Karakterer er nok det mest ligegyldige
b
Adspurgt om hvad David ser som det mest afgørende for at lige han fik pladsen på Yale svarer han:
b
“Karakterer er nok det mest ligegyldige, med mindre man har dumpet noget. Det gælder både for udveksling og almindelige studier der. Yale ser mere på hvad det er du vil. Det er ansøgningen det handler om, og i din skal du klargøre hvorfor det er du hører hjemme der. Man skal som dansker finde et andet ambitionsniveau frem:”Jeg er en fin studerende, har lavet et par spændende ting og jeg vil gerne udrette noget” – Betyder at du er doven, at du ikke har udrettet noget og at du ikke er nok værd til at nogen ville investere deres tid på dig til at give dig en anbefaling. Man skal finde alle eksempler på det spændende man har lavet og sige hvorfor man er kvalificeret. Har man f.eks. som jeg været engageret i ungdomspolitik og har været i direkte kontakt med ledende politikere i Danmark, skal man sige dét, og ikke “jeg har været med i ungdomspolitik“. – Lægger man bånd på sig selv kommer man ingen vegne. Også de der anbefaler dig skal skrive at du er helt fantastisk.”
b
Har du et godt råd til danske unge og studerende som overvejer at tage til udlandet og uddanne sig?
b
“Det første man skal gøre er at tage afsted. Har man ambitionen, er det som regel også fordi man har evnerne, ellers ved man godt at man ikke kommer afsted. Man skal arbejde hårdt for det og have gjort klar med sig selv om man har tiden, overskuddet og energien til at lægge det arbejde det ikke bare kræver at komme ind derovre, men at læse fire timer om dagen, hver dag, og engagere sig socialt, så man får det fulde ud af det.”
b
David giver også et par råd med på vejen om legater:
b
“Og så legater, søg legater! Selvom udvekslingen er betalt, koster det alligevel penge at være i sådan et land. Så har du penge, er det sjovere at være derovre. Jeg fik selv 50.000 kroner med derover fra Dansk-Amerika Fondet. Der var lidt mere en aura omkring en hvis folk ville bruge penge på dig – Det må betyde at jeg “var 50.000kroner værd”, hvilket er en anbefaling i sig selv.”
b
Skal du derover og uddanne dig igen?
b
“Jeg har en ambition om at tage derover igen på et tidspunkt. Jeg er faktisk blevet optaget på University of Chicago(top 5 i verden, red.), men jeg har udskudt det, så jeg kan få lidt flere midler til at betale det hele.”
b
Redaktionen vil gerne takke David for sin fortællelyst og utrolige vilje til at uddele hans viden om studieophold på et så unikt universitet som Yale.
b
Vi er utroligt spændte på hans fremtidige karriere, og det ville være en ære for redaktionen også at følge Davids senere ophold i udlandet.
b
Prospecto-meter: “Most likely to become president”
b
Du kan læse mere om David her: http://da.wikipedia.org/wiki/David_Pontoppidan
b
b
b
Foto: Maciej Duszynski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *