Betal dig ind på Harvard

Hvor meget vil du ofre for at blive optaget på Harvard, Yale, Oxford eller lignende?

I år 2000 udkom der en bog i Kina som ikke kun manifesterede en helt ny genre inden for litteraturen, men også startede en helt ny bevægelse i “Riget i Midten”. Bogens titel var “Harvard Girl Liu Yiting: a character training record“, bedre kendt som “Harvard Girl“.

Bogen blev skrevet af to kinesiske forældre som inden de fik deres lille pige, Liu Yiting, besluttede sig for at opdrætte deres barn til eliten. Hendes uddannelse startede allerede da hun var 15 dage gammel ved at familien altid sørgede for at folk talte til hende, og for at stimulere hende konstant, inviterede de bestandigt venner og familie til hjemmet.

Senere gik forældrene over til at udfærdige forskellige fysiske “karakterbyggende” øvelser som f.eks. svømning og sjipning, men også øvelser hvor lille Liu skulle holde is i hænderne så længe hun kunne for at udvikle hendes fysiske og psykiske udholdenhed og lektielavning i husets mest støjende lokaler for at udvikle hendes evne til at koncentrere sig var en del af de skridt forældrene tog for at skabe et barn skabt til succes.

Desuden var det forbudt at tale babysnak til den lille Liu. Hun skulle behandles som et voksent individ fra hun blev født så hun kunne lære at tænke modent.

Og det virkede. Liu vandt alle skolekonkurrencerne i Kina, og da det skæbnesvangre svar fra de amerikanske universiteter skulle åbnes, var Liu optaget med fuldt stipendium på både Wellesley, Mount Holyoke, Columbia og Harvard Universty. Hun valgte at læse på Harvard, og nu har hun et karrierejob i finanssektoren i New York City.

Den fantastiske historie om forældrenes målrettethed og Lius resultater gjorde bogen til en kinesisk bestseller i 16 måneder hvor den solgte mere end 1,5 millioner kopier. I dag er Liu en kinesisk superstjerne, hendes forældre rige, og alle i Kinas middelklasse kender til “The Harvard Girl“. Efterfølgende har flere gjort kunsten efter med bøger om hvordan de fik deres børn ind på Columbia, Oxford, Cambridge med flere.

Hvor tidligt og intenst forældrepres er blevet en ny trend blandt den kinesiske middelklasse, har overklassen, hvor forældrene ofte ikke har tid til at bruge alle døgnets timer på deres barn, taget en ny tilgang til sig.

Ifølge en ny artikel fra Forbes Magazine, betaler kinesiske rigmænd og rigkvinder op til $200.000 for at deres børn kan deltage i et flerårigt program som udover at sørge for at de bliver optaget på eliteuniversiteter i USA også skal gøre dem klar til studierne der.

Artiklen fortæller om Howard Gu og Julius Gao, to 16-årige hvis entreprenante fædre har betalt for at de ved siden af deres uddannelse får weekendkurser, kommer på sommerskoler og tager på gruppeture til de store amerikanske universiteter. Mest interessant er det, at disse programmer tilbyder børnene et uddannelsesforløb som bryder med den konfucianske og hierarkiske uddannelsestradition i Kina og lader børnene udfordre deres undervisere i en aktiv og dialogbaseret undervisning, ligesom på eliteuniversiteterne.

Underviserne i disse dyre programmer er nyudklækkede akademikere fra Kinas egne topinstitutioner, som eksempelvis Peking University(Kinas Harvard).

Gu og Gaos forældre ejer store virksomheder i Kina, og de fortæller om deres ønske om at excellere akademisk, men også at bygge og videredrive store virksomheder som deres forældre.

Selvom det ovenstående kan virke frygtindgydende og kan få ens ønske om at blive optaget på Harvard, Oxford eller Yale til at virke længere væk end nogensinde, fordi du ikke har modstået temperatur-tortur som spæd og vundet diverse skolekonkurrencer, skal du ikke fortvivle.

Eliteuniversiteterne, specielt i USA, bestræber sig på at skabe en stor forskellighed i deres optagne studerende. Det vil sige at hvor de optager en portion af typer som Liu, Gu og Gao, som er blevet opdraget til Harvard, optager de også diametrale modsætninger, så længe ansøgerne viser at de vil udnytte deres universitetsophold til noget stort. Derfor er de kinesiske studerende mere i konkurrence mod hinanden end de er mod dig, da der kun bliver optaget et vist antal Gu og Gaos om året.

Det betyder dog ikke at man ikke selv skal gøre noget aktivt for at få en stærkere profil i ansøgningsprocessen. Man kan ikke begynde at forberede sig for tidligt. (se:http://ivysen.dk/du-vil-afsted/)

Læs hele artiklen:

http://www.forbes.com/global/2010/0927/best-colleges-10-princeton-leadership-academy-get-into-harvard.html

Kilder:

http://www.thecrimson.com/article/2010/9/22/china-students-student-programs/

http://www.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2008/12/31/in_china_ivy_league_dreams_weigh_heavily_on_students/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *